یکی از اقداماتی که معمولا در ساختمان سازی برای تامین مقاومت انجام میشود، کاشت میلگرد در عمق بتن است. برای انجام این کار عمق بتن سوراخ میشود و میلگرد در درون آن قرار میگیرد. برای این که میلگرد به خوبی در بتن بچسبد، از چسبهای مخصوص کاشت میلگرد استفاده میشود. یکی از موضوعاتی که همواره باید برای کاشت میلگرد در بتن به آن توجه داشت، مشخص کردن عمق کاشت میلگرد در بتن است. چرا که در میلگرد باید حتما در عمق مناسبی از بتن نصب شود تا عملکرد مناسبی داشته باشد. در ادامه مقاله قصد داریم به طور کامل در مورد عمق کاشت میلگرد در بتن و فونداسیون صحبت کنیم.
کاشت میلگرد در بتن
یکی از اقدامات حیاتی برای مقاوم سازی ساختمانها، کاشت میلگرد در بتن است. بتن یکی از مصالح پرکاربرد در ساختمان سازی است که نقش مهمی را در عملکرد ساختمانها برعهده دارد. برای اینکه بتن بتواند مقاومت لازم را داشته باشد و باعث افزایش استحکام ساختمان شود، نیاز به میلگرد دارد. کاشت میلگرد در بتن با کمک چسبهای مخصوصی انجام میشود که در سوراخهای بتن قرار میگیرند و میلگرد در آنها قرار داده میشوند.
چسبهای کاشت میلگرد در بتن میتوانند به دو دسته گان دار و معمولی تقسیم بندی شوند. چسب کاشت میلگرد بتن پاس beton pas یکی از انواع چسبهای کاشت میلگرد دو جزئی است که میتواند برای کاشت میلگرد با قدرت چسبندگی بالا مورد استفاده قرار گیرد. پس از اینکه چسب کاشت میلگرد در بتن زده شد، میلگرد باید به صورت محکم درون بتن قرار بگیرد و ماندگاری بسیار بالایی داشته باشد.
عمق کاشت میلگرد در بتن چقدر است؟
یکی از مهمترین مواردی که باید در مورد کاشت میلگرد در بتن به آن توجه داشته باشید، رعایت عمق کاشت میلگرد است. برای تعیین عمق کاشت میلگرد میتوان از روشهای مختلفی کمک گرفت. ولی در حال حاضر استانداردترین روش برای انجام این کار این است که عمق کاشت میلگرد با توجه به تست کشش چسب هیلتی مشخص شود.
بر اساس مقاومت کششی و سایز بولت، میتوان عمق کاشت میلگرد را در بتن مشخص کرد. بنابراین، عوامل زیادی میتوانند روی تعیین عمق کاشت میلگرد در بتن موثر باشند. اگر جدول کشش چسب هیلتی را بررسی کنید، میتوانید به راحتی عمق کاشت میلگرد را مطابق با مقاومت کششی و سایز بولت مشخص کنید. در ادامه بر اساس مقاومت کششی و سایز بولت متفاوت عمق کاشت را مشخص میکنیم.
- در صورتی که مقاومت کششی 6.5 تن و سایز بولت 14 میلی متر باشد، عمق کاشت 110 میلی متر در نظر گرفته خواهد شد.
- در صورتی که مقاومت کششی 8 تن و سایز بولت 16 میلی متر باشد، عمق کاشت 130 میلی متر در نظر گرفته میشود.
- اگر مقاومت کششی 10.5 تن و سایز بولت 18 میلی متر باشد، عمق کاشت 150 میلی متر میباشد.
- اگر مقاومت کششی 15 بتن و سایز بولت 20 میلی متر باشد، عمق کاشت 170 میلی متر در نظر گرفته میشود.
- در صورتی که مقاومت کششی 17 تن و سایز بولت 22 میلی متر در نظر گرفته شود، عمق کاشت 190 میلی متر خواهد بود.
- اگر مقاومت کششی 20 تن و سایز بولت نیز 24 میلی متر باشد، عمق کاشت باید 210 میلی متر در نظر گرفته شود.
- در صورتی که مقاومت کششی 25 تن و سایز بولت 28 میلی متر باشد، عمق کاشت میلگرد 250 میلی متر است.
- اگر مقاومت کششی 28 بتن و سایز بولت 32 میلی متر باشد، عمق کاشت میلگرد 280 میلی متر در نظر گرفته خواهد شد.
عوامل موثر برای تعیین عمق کاشت میلگرد در بتن
عمق کاشت میلگرد تحت تاثیر عوامل زیادی است که هر کدام میتوانند نقش مهمی در افزایش یا کاهش عمق کاشت میلگرد در بتن داشته باشند. به طور کلی عمق کاشت انواع میلگرد در بتن به دو پارامتر اصلی بستگی دارد که توسط شرکتهای تولید کننده مشخص میشوند. معمولا این شرکتها عمق کاشت میلگرد را در قالب جدول ارائه میکنند تا مهندسین بتوانند مطابق با این جدول بهترین عمق کاشت میلگرد را تشخیص دهند.
در حال حاضر بهترین ابزار برای تعیین عمق کاشت میلگرد در فونداسیون و بتن، مدلسازی با نرم افزار هیلتی است. نرم افزار هیلتی میتواند با توجه به دادههای دریافتی محاسبات لازم را انجام دهد و عمق دقیق کاشت میلگرد را اعلام کند. با این حال حتی با وجود استفاده از نرم افزار هیلتی باید بدانید که عوامل زیر میتوانند روی عمق کاشت میلگردها در بتن موثر باشند.
- میزان رطوبت بتن پایه
- سیستم سوراخکاری بتن
- فاصله میلگرد کاشت از لبه آزاد بتن
- فاصله میلگرد کاشت از یکدیگر
- فاصله میلگردهای مدفون شده در بتن از یکدیگر
استاندارد بهینه عمق کاشت میلگرد در بتن
تعیین عمق کاشت میلگرد در بتن به صورت مناسب و مطابق با شرایط بتن و پروژه بسیار حائز اهمیت است. در واقع در حالت بهینه عمق کاشت میلگرد باید به اندازهای باشد که مقاومت اتصال با مقاومت کششی فولاد برابر باشد. اگر عمق کاشت میلگرد بیشتر از حد نیاز باشد، ظرفیت اتصال از مقاومت کششی بالاتر میرود که این موضوع باعث میشود هزینههای زیادی به پروژه اعمال شوند.
برای اینکه بتوانید عمق کاشت میلگرد در بتن را به صورت بهینه محاسبه کنید، باید حتما از اپلیکیشنهای تخصصی مانند هیلتی استفاده کنید. گروه تخصصی هیلتی برای محاسبات عمق کاشت میلگرد، تمامی استانداردها را در نظر گرفتهاند تا مهندسان و مجریان مقاوم سازی بتوانند به صورت رایگان میزان عمق کاشت میلگرد در بتن را به صورت بهینه و بدون نیاز به صرف زمان زیاد محاسبه کنند.
بررسی کیفیت کاشت میلگرد در بتن
همانطور که تعیین عمق کاشت میلگرد در بتن حائز اهمیت است، کیفیت کاشت میلگرد نیز مهم است. هر گونه خطا و نقص در فرآیند کاشت میلگرد فولادی در بتن میتواند باعث ایجاد عواقب غیر قابل جبران و نگران کننده شود. از این رو باید پس از کاشت میلگرد در بتن از تستهای مختلف کمک گرفت تا کیفیت عملیات کاشت میلگرد مورد بررسی قرار گیرد.
روشهای مختلفی برای تست کیفیت کاشت میلگرد در بتن وجود دارند که از جمله بهترین این روشها میتوان به Pull off اشاره کرد. در آزمون پول آف ممکن است نتایج متفاوتی حاصل شوند که نیاز به بررسی دقیق برای مشخص کردن کیفیت کاشت میلگرد دارند.
سخن پایانی
اهمیت کاشت میلگرد در بتن آنقدر زیاد است که باید حتما مهندسین و کارفرمایان به این موضوع توجه زیادی داشته باشند. تعیین عمق کاشت میلگرد در بتن به صورت صحیح از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چرا که اگر عمق کاشت میلگرد مناسب نباشد، احتمال اینکه کیفیت بتن و استحکام آن تحت تاثیر قرار گیرد وجود دارد. عمق کاشت میلگرد فولادی در بتن بر اساس عوامل زیادی مشخص میشود که در این مقاله به آنها اشاره کردیم. علاوه بر این مورد انتخاب چسب مناسب برای کاشت میلگرد نیز بسیار مهم است. شما میتوانید انواع چسب کاشت میلگرد را مانند چسب کاشت میلگرد آکفیکس AKFIX C900 از طریق سایت آیژه سفارش دهید. سایر چسبهای کاشت میلگرد نیز در این سایت وجود دارند.