چسب بتن چیست؟ خواص و ویژگی های آن کدامند؟ در این مقاله به بررسی تمامی نکات لازم در خصوص چسب بتن میپردازیم.
اگر به تاریخچه ساخت و ساز برگردیم، مشاهده می کنیم که همیشه اجدادمان برای ساخت بنا های خود، از یک واسطه برای اتصال اجزای تشکیل دهنده بنا استفاده می کردند. در ابتدا اتصال توسط نگهدانده های استاتیکی صورت می گرفت. نگهدارنده هایی نظیر، بند، میخ، پرچ و پین و مانند این ها. پیشرفت بشر باعث شد که به فکر اتصالات آبند بیافتند، بگونه ای که یک بنای امن با کمترین نفوذ بسازد. مواد چسبنده گوناگون تا کشف سیمان استفاده می شود. رفته رفته با پیشرفت تکنولوژی بشر دریافت که این نوع واسط چسبنده هم کامل نیست. نیاز به ماده یا موادی بهتر احساس می شد.
ملات آب بند و چسب بتن به منظور افزایش مشخصات فیزیکی و مکانیکی بتن و در نتیجه سازه بتنی مورد استفاده قرار می گیرند.
چسب بتن چیست؟
همان طور که اسم این ماده پیداست. وظیفه ایجاد چسبندگی برای قطعات بتنی را دارد. اما کمی تفاوت بین مفهومی که از اسم دریافت می شود و نوع کارایی آن وجود دارد. در واقع چسب بتن به نوعی پلیمر امولسیونی گفته می شود که به عنوان افزودنی بتن و ملات مورد استفاده قرار می گیرد و با افزایش خاصیت چسبندگی بتن سبب افزایش مقاومت خمشی، کششی و دوام بتن خواهد شد.
ساخت و ساز های نوین به چسبندگی سیمان رایج در بازار بسنده نمی کنند و بدنبال افزایش آن به کمک افزودنی هایی نظیر چسب بتن هستند. این افزودنی علاوه بر تاثیراتی که گفته شد، قابلیت روان کنندگی، سخت کنندگی و آب بندی را در ملات و بتن ایجاد می کند.
ساختار چسب بتن
اگر در بازار برای تهیه چسب بتن جست و جو کنید، متوجه می شوید که از این محصول با برند ها و قیمت های مختلف موجود است. اما چرا این همه اختلاف قیمت و ما چگونه انتخاب کنیم؟
قبل از انتخاب چسب بتن، ابتدا باید یک آشنایی ابتدایی با ساختار چسب بتن داشته باشید. چسب بتن برای دو منظور مورد استفاده قرار می گیرد. چسب بتن استحکامی و چسب بتن آبند. اما این دو از لحاظ ساختار چه تفاوتی با یکدیگر دارد.
هردو این چسب ها تشکیل شده از کوپلیمر های رایج در بازار هستند که بصورت رزین اکرلیک به ماده پایه افزوده می شود در حقیقت میزان آبند بودن چسب بتن را نوع آرلرلیک بکار رفته و مقدار آن مشخص می کند. از دیگر افزودنی های چسب بتن آنتی باکتریال ها می باشد که تاثیر مستقیم در ماندگاری آن دارد.
چسب بتن بدلیل ترکیب شدن با انواع رزین، یک تاریخ انقضا مشخص دارد و فساد پذیر است. به همین منظور به آن آنتی باکتریال اضافه می شود تا از فساد جلوگیری شود. این آنتی باکتریال ها شامل مرگال یا فرمالین یا بنزوات سدیم هستند.
ماده پایه عمده چسب بتن ها آب هست و بر همین اساس رزین های مورد استفاده نیز پایه آب هستند. یکی از فرق های عمده ای که چسب بتن های ارزان قیمت با گران قیمت دارند، عدم وجود آنتی فوم هاست. آنتی فوم ها از ایجاد حباب در بتن جلوگیری می کنند.
نکته بسیار عجیب که در تجارت چسب بتن دیده می شود. استفاده از غلیظ کننده هاست. این فریب باعث می شود که مصرف کننده گمان کند چسب خریداری شده بدلیل غلظت بالایی که دارد با کیفیت است. از این رو باید توجه داشت که کیفیت چسب بتن را غلطت آن تعیین نمی کند.
در چسب بتن ها مقداری روپیل گلیکول و دی اتیلن گلیکول جهت بالارفتن خاصیت پخش شوندگی در بتن استفاده می شود. برای ایجاد فاز قلیایی چسب بتن نیز از آمونیا استفاده می شود.
چه در چسب بتن بیشترین تاثیر را بر قیمت تمام شده و کارایی آن دارد، رزین ها هستند. دی چسب بتن می توان از انواع رزین های زیر استفاده کرد:
- پیور اکرلیک
- استایرن اکرلیک
- استایرن
- وینیل اکرلیک
- و…
هرکدام از این رزین ها از رگ و ریشه پلیمر ها هستند با این تفاوت که ساختار آن ها و تولیدشان متفاوت است. در میان این رزین ها، پیور اکرلیک ها گرانترین و مناسب ترین رزین برای چسب بتن ها آبند هستند.
انتخاب چسب بتن مناسب
در مواردی مانند استفاده از چسب بتن در دیواره ها استخر به منظور عایق ضد رطوبت، بسیار مهم است که چسب بتن از نوع آبند باشد. در این نوع چسب بتن ها، محصولی که در آن از رزین پیور الرلیک استفاده شود کیفیت و بازدهی بالاتری دارد. اما قیمت تمام شده این نوع چسب بتن ها از سایر محصولات گرانتر است و خاصیت آبند کامل بتن را دارد و عمدتا در مصارف ساخت استخر ها استفاده می شود.
آشنایی
چسب بتن چسبی است بر پایه رزین های اصلاح شده، به رنگ سفید که به عنوان پرایمر جهت ملات های تعمیراتی و همچنین چسب بتن جهت اتصال بتن نو به بتن کهنه به کار برده می شود. از این ماده همچنین می توان به عنوان عمل آورنده داخلی بتن به منظور افزایش مقاومت و کاهش نفوذپذیری و پوشش محافظ برای جلوگیری از تبخیر سطحی آب بتن نیز استفاده نمود ) البته این در صورتی است که این چسب بلافاصله پس از گیرش اولیه بر روی بتن کشیده شود. ) قدرت چسبندگی چسب بتن یک جزئی در سن 7 روز حدود 2N/mm2 است. و تاثیر آن به عنوان کیورینگ بتن حداقل 70% می باشد.
روش اجرا
کیفیت سطح بتن قدیمی، عامل موثری در مقدار و دوام چسبندگی است. لذا باید دقت شود که قطعات بتن لق شده، آسیب دیده و منفصل از بقیۀ قسمت ها کاملاً پاکسازی شود. لازم به ذکر است چنانچه در حین عملیات اجرایی، آرماتور و قطعات آهنی داخل بتن نمایان گردید باید حداقل 1 سانتیمتر اطراف قطعهء فلزی از بتن عاری شده و پس از تمیز نمودن فلز با برس سیمی ، روی آن با ضد زنگ پوشش داده شود تا از زنگ زدگی های بعدی جلوگیری گردد. همچنین قبل از اجرای چسب روی بتن های تمیز شده، لازم است سطوح بتنی به مدت حداقل یک ساعت با آب اشباع شوند. سپس آب های اضافی جمع آوری و چسب بتن با برس نرم یا وسیله مناسب با دقت و با اعمال فشار روی بتن کشیده شود تا کاملاً منافذ را پر نماید و محلی خالی از چسب باقی نماند.
در صورتی که این محصول به همراه ملات تعمیرات TX-RM1 یا TX-RM2 و یا بتن تازه مصرف شد باید ملات یا بتن بلافاصله و تا زمانی که چسب خشک نشده روی آن اجرا شود. همچنین در صورت استفاده از این ماده به عنوان کیورینوگ، باید قبل از تبخیر آب بتن، این محصول روی آن کشیده شود.
خواص و ویژگیها
- افزایش مقاومت کششی و خمشی بتن و کاهش نفوذپدیری آن در مواردی که از آن در داخل بتن استفاده شود.
- کاهش نفوذپدیری بتن در موارد استفاده در بتن
- ایجاد چسبندگی زیاد بین بتن کهنه با ملات یا بتن جدید
- افزایش مقاومت بتن در برابر محیط اسیدی
- افزایش تراکم وانسجام بتن
موارد مصرف
استفاده در طرح اختلاط ملات ترمیمی، ساخت ملات نما در داخل و خارج ساختمان، ساخت بتن چکش خوار، ساخت بتنهای آب بند، تقویت کننده چسب کاشی پودری، به عنوان کیورینگ روی سطح بتن تازه به عنوان پرایمر جهت استفاده در سازه های مجاورآب، مانند استخرها و کانالها
میزان مصرف و نحوه اجرا
هر لیتر از چسب بتن بین 2 تا 4 متر مربع سطح را به عنوان چسب یا پرایمر میپوشاند که بستگی به سطح زیر کار دارد و به عنوان کیورینگ هر لیتر حدود 6 مترمربع را پوشش می دهد. چنانچه این ماده به عنوان عمل آورنده و افزایش دهندهء مقاومت و دوام و کارآیی به بتن اضافه گردد مقدار مصرف آن 5% وزن سیمان یا به عبارتی به ازای هر یک کیلو ملات 100 الی 150 گرم در مخلوط بتن می باشد. در اینگونه موارد باید در نظر داشت هم زدن بیش از حد مخلوط بتن و چسب ، باعث ایجاد هوای مازاد در بتن گردیده و در نتیجه مقاومت نهایی بتن کاهش می یابد.
انبارداری و زمان مصرف
این چسب در دسته مواد خطرناک قرار نمی گیرد و قابل شرب و اشتعال پذیر نیز نیست. در صورت تماس با دست و صورت ، محل مورد نظر را با آب بشویید و در صورت بلعیده شدن به پزشک مراجعه کنید. مدت انبارداری این ماده، در صورت نگهداری در ظرف در بسته اصلی و دور از گزند سرما و گرما و در شرایط هوای معتدل 5 تا 33 درجه سانتیگراد، 18 ماه پس از تاریخ تولید است.